Openingsuren chat Zelfmoordlijn 1813 breiden uit

Geplaatst door: kirstenpauwels

Centrum ter Preventie van Zelfdoding

In oktober 2020 kondigde het Centrum ter Preventie van Zelfdoding aan tegen 2022 de openingsuren van de Zelfmoordlijnchat te willen verdubbelen. Op die manier wil het CPZ tegemoet komen aan de grote nood aan online gesprekken bij vooral jonge en vaak hoog-suïcidale oproepers.  

De voorbije maanden voltooiden 35 nieuwe chatvrijwillgers de opleiding tot beantwoorder aan de Zelfmoordlijn. Vanaf vrijdag 28 mei zal de chat op vrijdag, zaterdag en zondag geopend zijn van 17u-00u. In de week verandert er niks: dan is de chat geopend van 18.30u-22u.

De Zelfmoordlijn werkt voor de chatdienst, net zoals voor de telefoon, met vrijwilligers.

De keuze voor vrijwilligers is een positieve keuze: door een goede ervaring met één van de vrijwillige beantwoorders hoopt de Zelfmoordlijn 1813 oproepers het inzicht te geven dat praten echt helpt, waardoor ook de stap naar verdere (professionele) hulp kleiner wordt. Bovendien betekent werken met vrijwilligers niet dat de kwaliteit minder goed is: de beantwoorders van de Zelfmoordlijn zijn experten in het voeren van crisisgesprekken met mensen die aan zelfmoord denken. 

Vanaf dit academiejaar krijgen de vrijwilligers – naar analogie met de telefoondienst van de Zelfmoordlijn - ook ondersteuning van een aantal studenten die in het kader van hun opleiding mee de chatdienst van de Zelfmoordlijn beantwoorden.

Heb je nood aan een gesprek? Klik hier.
Heb je interesse om (chat)vrijwilliger te worden? Klik hier.

© Zelfmoord1813 - disclaimer